Uvodoma iskrena in velika zahvala dr. Čanžku za čas, ki si ga je vzel in dokumentacijo, ki mi jo je predal.

Začnimo z vprašanjem.

Kdo je za 1. človekov polet na Luno davnega leta 1969 (NASA Apollo 11) v Švici razvil dva specialna objektiva (1:0,9 f=18 mm in 1:4.5 f=180 mm), kar je bilo v ponos firme KERN, ki je takrat praznovala 150 letnico obstoja? Objektiva je NASA uporabljala tudi pri naslednjih poletih na Luno. Kaj poreče Google na njegove dosežke? KLIK.

Za nekatere naivnež, za nekatere pozabljivec, zame osebno legenda, ki s srcem in dušo živi za svoja prepričanja. Prepričanja, ki niso temeljila in ne temeljijo na zaslužku oz. polnjenju lastnih žepov, kar za večino današnjih politikov resnično ne morem(o) trditi. Prepričanja, ki so ga do danes zelo veliko stala. V teh dneh sva z Dr. Čanžkom preživela kar nekaj ur. Ker nisem prevelik pristaš razčiščevanja zgodovine, se bom osredotočil na tisti del, ki se mi zdi aktualen iz vidika današnjih dogodkov. Skratka na čas po osamosvojitvi. Glede na partizanstvo, Goli otok in kasnejše emigrantsvo Dr. Čanžka bi lahko razširil obdobje osredotočenja vsaj tja do leta 1944, ko je pri dopolnjenih sedemnajstih leti stopil v partizane.

Doktor fizike in nosilec večih mednarodnih patentov na področju optike Ludvik Čanžek je z osamosvajanjem Slovenije uvidel, da je prišel čas, da po svojih najboljših močeh pomaga novorojeni deželi. Mogoče pomaga ni ravno pravi izraz, dejstvo je, da je hotel narediti nekaj dobrega za Slovenijo. Že leta 92` ko je Kučan obiskal Švico, ga je vprašal kdaj bo odstopil iz vseh funkcij. Kučan mu je odvrnil, da je izvoljen predstavnik ljudstva in da tega ne namerava. Seveda je vprašanje postavil zato, ker ga je komunizem “pregnal” iz te dežele”.

Sledilo je leto 1993 ko je dr. Čanžek prišel v Slovenijo preverit h kateri stranki bi se pridružil, da bi lahko naredil kaj koristnega za Slovenijo. Predlagana mu je bila Slovenska ljudska stranka. Takrat pod vodstvo Marjana Podobnika. Takrat je resnično in iskreno je verjel, da je to stranka, ki nima korenin v prejšnjem sistemu. Želel je organizirati prihod vodilnih ljudske stranke iz Švice, a v naši SLS niso bili ravno navdušeni. Zanimivo, saj je bil vodja ljudske stranke v Švici takrat tudi predsednik države. Kot alternativo prvemu predlogu je organiziral, da gre naša SLS oz. njen vrh v Švico. Marjan Podobnik se je srečanju izogibal. Po besedah takratnega tajnika stranke z izgovorom, da gre na morje. Po mnenju pisca tega prispevka se je Podobnikov Marjan izogibal zato, ker enostavno ni bil dorasel zadevi. S Francijem Feltrinom, takratnim tajnikom SLS sta se nekako uskladila in v Švico so prispeli Marjan s soprogo in majhnim otrokom, nekdo, ki je skrbela za otroka in še nekaj predstavnikov. Naokrog jih je vozil s svojim osebnim vozilom Mercedez Benz 300SE. Obiskali so vse inštitucije, ki kaj veljajo v Švici, med drugim tudi zbornice. Želeli so ustanoviti skupno gospodarsko zbornico. Seveda je Podobnikov Marjan v stanovanju dr. Čanžka, kjer so tudi stanovali, pustil vso dokumentacijo, ki jo je dobil na nekajdnevnem obisku v Švici. Njegova soproga je domov odnesla darilo, ki ji ga je podaril dr. Čanžek in sicer osebno uro za par tisoč takratnih mark. Uro ji je gospod dr. Čanžek kupil zato, da bo lažje počakala na svojega izvoljenca Marjana, ki je bil v tistem obdobju precej zaseden. Dr. Čanžek je kasneje pri pregledu strani udba.net ugotovil, da imajo Marjan Podobnik, Herman Rigelnik in Franci Križanič enako “kodo” za razliko od Janeza Podobnika katerega “koda” je identična Peterletovi in bi naj pomenila informiranje iz “cerkvenih logov”. Glede na zgoraj napisano se je vera, če jo lahko tako imenujem, v Podobnika in združbo imenovano SLS ponehala in porodila se je ideja za lastno stranko oz. stranko v kateri bi aktivno sodeloval in popeljal Slovenijo v “boljši jutri”.

Sledili so novi obiski Slovenije in po vrnitvi iz enega izmed njih,  je preko fax sporočila  poslanega Janezu Janši vzpostavil stik z SDS. Janša se je odzval in dr. Čanžka povabil na srečanje. Janša mu je svetoval, da je brez pomena ustanavljati novo stranko in dr. Čanžek se je pustil prepričati, ter se včlanil v SDS. Prostovoljno je dajal 1500 takratnih DEM na mesec za stranko. Za veliko vplačil ima potrdila za veliko ne. Seveda to ni bilo najhujše, prave “zanimivosti” šele sledijo.

Na kongresu SDS v Topolšici leta 95` je srečal Iva Hvalico, ki  ga je poznal še od prej, ko je bil Ivo še dijak srednje gradbene šole. Na vožnji tja j e dr. Čanžek vprašal Zagožna ali je res, da je imel Janša nekaj zraven pri trgovini z orožjem. Zagožem mu je prisegel pri lastni materi, da to ni res, da je to nemogoče in dodal, da bi lahko imel prste vmes samo Ludvik Zvonar, pa še to takrat, ko je bil Janša odsoten.

  • Moj pomislek verzija 1. (v resni obliki in “razmišljujoč z lastnimi možgani”) bi se glasil: Ko sem to izvedel sem sam sebi pripomnil, mater, tale izjava je pa zelo kontradiktorna. Kako hudiča bi lahko Zagožen vedel, kaj je počel Zvonar, v odsotnosti Janše, pri trgovini z orožjem? V zadnjem stavku je očitno kar dobro vedel, kaj je počel Zvonar, ko je bil “sam” oz. kaj se je dogajalo pri orožarskih poslih, vsaj za takrat ko Janše ni bilo. Vprašanje: Zagožen, a si Zvonarja pri poslih osebno nadziral, da nebi le-ta “nategnil” šefa? Sporoči prosim, hvala. 
  • Moj pomislek verzija 2. (v smešni oz. večinski “slovenski miselnosti”) bi se glasil: Ko sem to izvedel sem takoj pomislil: Hudiča, če je pa Zagožen odgovoril kot  iz topa, zraven še prisegel pri lastni materi, potem pa že mora biti res. Saj Zagožen je pa sploh znan poštenjak v pravem pomenu te besede. Nebi ukradel ficka, tudi če ga bi na cesti našel. Če bi Zagožen na tleh našel denarce, bi jih v celoti odnesel v cerkev ob prvi priložnosti. Skratka, možak je poosebljena poštenost v pravem pomenu besede in kar “Zagožen reče tudi drži kot pribito”! Verjamem mu!!

Sami presodite ali je pravilna verzija 1/rdeča ali verzija 2/modra. Zdaj gremo pa “zares” oz “po moje” kar pomeni: Do tukaj sem informacije podajal, kot sem jih od dr. Čanžka prejel, od tule do konca prispevka bom podajal informacije, ki sem jih prejel od sogovornika, v obliki mojih razmišljanj, ki se mi porajajo ob pridobitvi informacij opisanih v tem prispevku. Da vnesem malo “ritma” v tekst :-) ,  bo lažje berljiv in prebavljiv mlajši populaciji in da si vsi skupaj lažje zapomnimo bistvo zapisa oz. resnice povedane v njem.

Kje smo ostali. Aja, pri Zagožnovih prisegah. Pri Zagožnovih prisegah “pri lastni materi”…….No, v istem letu, torej 1995 je Čanžek ponudil Janši 100.000 DEM. Vem, da se sliši neverjetno a je popolnoma resnično, fizična oseba gospod doktor fizike in sigurno poštena oseba Ludvik Čanžek  je ponudil Janši 100.000 DEM. Ponudil je njemu osebno, seveda ne denar za Janšin žep, ampak denar za stranko SDS, v katero je dr. Čanžek verjel. Janša je denar odklonil, ker naj bi bile nekakšne težave pri donacijah tolikšnih zneskov in je namesto tega predlagal dr. Čanžku naj ustanovi podjetje, ki bo tiskalo Demokracijo in skrbelo za druge posle oz. izvajalo storitve trženja in marketinga ter podobne zadeve za SDS in še kaj za firme v katerih ima vlada vpliv.. Seveda mu Janša ni omenil, da ima njegova sestra moža, ki se imenuje Bojan Jovan in da bo firma Nova Orbita d.o.o. pripravljal za tisk vse naše izdaje. Nova orbita je bila in je še danes v 100% lasti g. Jovana. Tudi tega mu Janša ni omenil, da se bodo te storitve izvajale po dvojni ceni. Podjetje Nova orbita d.o.o. še danes sorazmerno uspešno posluje. Mimogrede, družba Nova orbita d.o.o. je v letih 2003, 2004 in začetku 2005 imela za 213.266,65€ transakcij z Fakulteto za upravo Univerze v Ljubljani. Janša mu je omenil edino še to, da bi lahko bil direktor Zagožen. To je Janša govoril 75-letnemu gospodu, ki je imel svoje prihranke in jih je bil pripravljen vložiti v SDS!

Ker je Čanžek Zagožna in Zvera poznal že od prej, sta bila kar oba dobrodošla kot sodelavca na Vedi. Ko so firmo dejansko ustanavljali je bilo takole: Večinski lastnik z zneskom malo pod sto tisoč mark je bil Čanžek, priveska s priimki Zver in Zagožen pa vsak z 4.500 DEM pa manjšinska solastnika. Denar je obema kar iz svojega žepa dal Janez Janša. Tako se je začela pot potencialno zelo uspešnega podjetja.

Zgodilo se je ravno nasprotno, namesto uspešnosti so postali blazno neuspešno podjetje, ki je najprej najelo prostore na Miklošičevi, kupilo predrage računalnike oz. računalniško opremo, naročalo predrage storitve in velikokrat tudi očitno nepotrebne storitve. Končalo se je kot se je, z izbrisom po uradni dolžnosti. Na svoja pleča je dr. Čanžek dobil celotno finančno breme družbe Veda d.o.o., čeprav očitno za izbris ni vedel, saj so firmo vodili drugi. Za družbo je delal tudi Janšev brat Rajko in ko je enkrat dr. Čanžek rekel Janši, da je njegov brat komercialno vodil stvari, mu je Janša odvrnil, da bi moral dr. Čanžek kot lastnik vedeti kaj se dogaja v podjetju. Kdo si je izplačeval “vmesne nerealne dobičke” naj presodi vsak sam.

Uspešno bi bili, če bi svoje zunanje storitve, ki jih ima manjši založnik precej, naročali pri cenovno konkurenčnih podjetjih in seveda brez nenavadnih in hkrati visokih “pribitkov”.

Z izbrisom po uradni dolžnosti bom zaključil zapis, da ne pogrevam napisanega v medijih okrog posledic izbrisa družbe Veda d.o.o.

Še samo ena malenkost za dejanski zaključek: Dr. Ludvik Čanžek je bil leta 2011 pravnomočno obsojen zaradi širjena neresnic o Brejcu. Ključni Brejčev dokaz, da ni bil pripadnik organizicaije UDBA je bil dokument, ki ga je izdala Sova in na kateremu ni ravno vse v redu s podpisom. Tako vsaj pravi grafologinja. Zelo zanimivo!
Stay tuned!

Leave a Reply

P R E S E L J E N :

kar pogumno ;-)
68,482
Unique
Visitors
Google Analytics

Twitter

NAROČILO

Naročite se na bodoče zapise:

Top Rated

ZADNJI PRISPEVKI

Stop censorship